Beschrijving
Drijfmest opslag en uitrijden gaat beter en met Slurry+
Anti schuim op de mest
Schuim op drijfmest in de mestkelder is een bekend probleem. Slurry+ rekent hiermee af. Deze drijfmestverbeteraar is een natuurlijk middel tegen schuim op mest. Slurry+ reduceert korstvorming en ophoping van vaste delen in de drijfmest; de veroorzakers van schuim op de mest. De schuimvorming is gevaarlijk voor mens en dier in de omgeving. Met Slurry+ reduceert u methaan- en ammoniakemissie en dus de omgevingsbelasting. Zo bevordert u het stalklimaat: ook koeien hebben een hekel aan ammoniakdampen.
Mest pompen en uitrijden: bespaar tijd en geld
Slurry+ zet vaste meststoffen in gierputten en silotanks om in vloeibare mest. Mest pompen en mest verspreiden gaat daarom makkelijker en sneller. U bespaart tijd en kostbare diesel. Kortom, u haalt direct rendement met Slurry+. Immers, pompen kost u al gauw zo’n €400/uur en mesttransport €100/uur.
Uw voordelen op een rij
- Opneembare stikstof(N) gaat naar de plantenwortel in plaats van in de lucht
- Beter bodemleven
- Minder schuim, minder methaan- en ammoniakemissie
- Makkelijker pompen en uitrijden door pre-fermentatie van vaste meststoffen
- Besparing van tijd en diesel
—- Let OP, Slurry+ wordt geleverd in doosjes van 4 stuks, bestelling graag in een veelvoud van 4. ——————————————————–
Makkelijk te gebruiken
Slurry+ is een vaste stof in korrelvorm. Deze lost u eenvoudig op in lauw water. Na 20 tot 30 minuten giet u de oplossing uit in uw gierput, -tank of andere opslag. Bij ernstige korstvorming kunt u de Slurry-oplossing het best onder de korst toedienen met een slang of buis.
Dosering koeienmest:
- Voor de eerste behandeling gebruikt u een pot Slurry+ per 100 m3
- De volgende behandeling is na een maand: dan volstaat een pot per 200 m3
- Vervolgens gebruikt u elke maand een pot per 100 gve die op de put staan.
Dosering varkensmest:
- Gebruik elke maand een pot Slurry+ per 200 m3.
Uitleg werking Slurry+
Laboratoriumonderzoek toont aan dat de micro-organismen en enzymen in Slurry+ de vaste meststoffen in drijfmest pre-fermenteren. De micro-organismen in Slurry+ zijn geselecteerd op hun vermogen om enzymen te produceren die bijdragen aan de vertering van mest.
Slurry+ bevat ook enzymen die fungeren als een biologische ‘schaar’. Deze enzymen breken de chemische verbindingen af die voedingsstoffen zoals vezels, vetten en eiwitten bij elkaar houden in vaste meststoffen en in de korst op de mest. Als deze componenten worden afgebroken, worden ze onderdeel van de vloeibare mest. De drijfmest kan daardoor efficiënter worden opgeslagen, gepompt en getransporteerd dan vaste meststoffen.
Het laboratoriumonderzoek toont ook aan dat wanneer voedingsstoffen uit de mest worden weggevangen door micro-organismen uit de drijfmest, er stikstof wordt opgenomen door microbiële structuren. Het werkende microbiële metabolisme blijft weg van de productie van methaan en geurveroorzakende verbindingen.
Slurry+ drijfmestverbeteraar heeft een drievoudige werking:
Homogenere mest, makkelijker te mixen
Koemest kan nog veel onverteerde voedingsstoffen bevatten, zoals vezels, zetmeel, eiwitten en vetten. In de drijfmestkelder kunnen deze onverteerde voedingsstoffen een vaste laag (korst) vormen die moeilijk of niet te verpompen is. De in deze vaste laag aanwezige voedingsstoffen komen niet in de vloeibare fractie terecht en blijven dus bij het leegpompen in de drijfmestkelder achter. Hoogwaardige meststoffen blijven dus in de kelder en komen niet op het land, bij het geteelde gewas terecht.
De korst sluit tevens de onderliggende (vloeibare) drijfmest af van de buitenlucht. De onderliggende drijfmest wordt hierdoor sterk anaeroob (zuurstofarm) en dit werkt rotting en methaanproductie in deze onderliggende laag in de hand.
Hoe kan Slurry+ helpen bij het voorkomen van korstvorming en een al bestaande korst ‘oplossen’?
- Enzymextracten: Slurry+ bevat fermentatie-extracten in de vorm van enzymen. De in Slurry+ aanwezige enzymen helpen de onverteerde voedingsstoffen in de drijfmest en de korst af te breken; enzymen breken de complexe structuur af welke de onverteerde voedingsstoffen in de drijfmest ‘bij elkaar houden’. De eerst onverteerde voedingsstoffen worden zo als het ware verteerd en kunnen vervolgens wel onderdeel worden van de vloeibare fractie. Wanneer de mestkelder hierna leeg gepompt wordt, komen alle voedingsstoffen in de tank, waardoor de bemestingswaarde van een met Slurry+ behandelde drijfmest toeneemt.
- Enzym producerende bacteriën: Slurry+ bevat levensvatbare bacteriestammen welke vele soorten enzymen produceren. Wanneer een met Slurry+ behandelde drijfmest door deze bacteriestammen wordt ‘gekoloniseerd’, helpen de geproduceerde enzymen de vertering van onverteerde voedingsstoffen voort te zetten.
Drijfmest wordt door een behandeling met Slurry+ vloeibaarder en homogener, eventueel aanwezige korst ‘lost op’ en wordt onderdeel van de vloeibare fractie van de drijfmest. Bijkomende onverteerde voedingsstoffen zullen geen korst kunnen vormen in de behandelde drijfmest; deze worden direct verteerd door de enzymen. Hierdoor wordt het mengen en verpompen van een met Slurry+ behandelde drijfmest eenvoudiger, neemt de bemestingswaarde van de drijfmest toe en ontstaat er geen vaste laag welke de onderliggende vloeibare laag te veel afsluit van de buitenlucht, waardoor rotting en methaanproductie worden verminderd.
Voorkom schuimvorming
Wanneer drijfmest langdurig wordt opgeslagen (bijvoorbeeld in de winterperiode), kan deze als het ware beginnen te ‘rotten’. De drijfmest wordt na verloop van tijd sterk anaeroob (zuurstofarm) en onder meer methaan producerende micro-organismen (Archaea) – de methanogenen – gedijen zeer goed in dit soort drijfmest.
Methaan (CH4) geproduceerd door de Archaea en ook andere uit drijfmest vrijkomende gassen (bijvoorbeeld CO2, H2S en blauwzuurgas) kunnen worden ingesloten in bellen. Deze bellen bevatten kleine deeltjes onverteerde vetten en eiwitten en microbiële liposachariden, welke als ‘schuimstabilisator’ fungeren. Deze schuimstabilisator is niet alleen plakkerig/stroperig van aard, maar de in deze schuimbellen aanwezige microbiële liposachariden hebben zowel een hydrofoob (waterafstotend) gedeelte als een hydrofiel (water minnend) gedeelte; het hydrofobe gedeelte steekt naar binnen in de richting van het ingesloten gas en het hydrofiele gedeelte steekt naar buiten uit in de richting van de (waterige) drijfmest. Dit leidt tot in bellen ingesloten gassen – voornamelijk methaan – wat waargenomen wordt als schuim op de mestput. De schuimbellen zullen ook niet zomaar knappen/barsten; de schuim stabiliserende werking van de kleine onverteerde deeltjes en de microbiële liposachariden zorgen ervoor dat het schuim zeer lang stabiel kan blijven.
Hoe kan Slurry+ helpen bij het voorkomen van schuimvorming in de drijfmestkelder?
- Enzymextracten/enzym-producerende micro-organismen: Slurry+ bevat fermentatie-extracten in de vorm van enzymen en bevat levensvatbare micro-organismen die ook vele soorten enzymen produceren. Deze enzymen breken vezels, vetten, eiwitten en de microbiële liposachariden af. Dit gaat de vorming van een schuimstabilisator in de drijfmest tegen.
- Zuur producerende micro-organismen: De micro-organismen aanwezig in Slurry+ produceren organische zuren. Deze zuren helpen om de oppervlaktespanning van drijfmest te verlagen waardoor een met Slurry+ behandelde drijfmest een verminderde schuim stabiliserende werking heeft. Het (biologisch) aanzuren van drijfmest lijdt er ook toe dat methanogenen (en andere ‘nare micro-organismen’) in groei en handhaving belemmerd worden; deze kunnen minder goed overleven in zure omstandigheden.
- Voedselcompetitie met methanogenen: De methanogenen in drijfmest leven van de onverteerde vezels aanwezig in drijfmest. Enzymen uit Slurry+ breken deze vezels voor een groot deel af waardoor er minder voedsel is voor deze micro-organismen. Ook zullen de levensvatbare micro-organismen in Slurry+ de vele voedingsstoffen in drijfmest gebruiken voor hun eigen handhaving en groei. Deze voedingsstoffen kunnen vervolgens niet meer worden gebruikt door de methanogenen, waardoor deze juist geremd worden in hun handhaving en groei.
De werking wat betreft het voorkomen van schuimvorming is dus eigenlijk tweevoudig: methaan producerende Archaea worden in groei en handhaving belemmerd (methanogenese wordt tegengegaan) en de vorming van een schuimstabilisator wordt verhinderd. Een met Slurry+ behandelde drijfmest zal minder methaan produceren en gassen die toch vrijkomen uit de drijfmest kunnen niet in bellen worden ingesloten omdat deze behandelde drijfmest geen schuimstabiliserende werking meer heeft.
Door de uitstoot van methaan en andere koolstofhoudende gassen uit drijfmest gaat er waardevolle koolstof (energie) verloren en neemt de C:N-verhouding van deze drijfmest aanzienlijk af. Drijfmest met een lage C:N-verhouding doet een groot beroep op de organische stof en het bodemleven aanwezig op het bemeste perceel om de energie te verkrijgen welke de stikstof haar werk kan laten doen. Wanneer er voortdurend bemest wordt met drijfmest met een lage C:N-verhouding (denk aan digestaat uit een methaanvergister), zal de organische stof uiteindelijk volledig worden afgebroken, waarna deze weer aangebracht zal moeten worden om in het vervolg nog iets van stikstofbenutting te kunnen bewerkstelligen. Het is voordeliger om de koolstofbronnen in uw drijfmest niet te laten vervluchtigen, zodat de C:N-verhouding voldoende blijft (minimaal 8:1).
N-retentie (stikstofvastlegging)
In een drijfmestkelder worden ammoniak (NH3) en ammonium (NH4+) geproduceerd; de zogenoemde ‘ammoniakale-stikstof’. Het grootste deel van de ammoniak wordt gevormd wanneer het ureum – aanwezig in de urine van een koe – in contact komt met de urease-enzymen uit de verse koemest. Wanneer het milieu in de drijfmestkelder aan de alkalische kant is (pH > 7), kan er meer ammoniak gevormd worden dan wanneer het milieu in de drijfmestkelder aan de zure kant is (pH < 7); in zure drijfmest is de ammoniakale-stikstof meer in ammonium-vorm aanwezig. Ammoniak kan vervluchtigen (emissie), ammonium blijft opgelost in drijfmest aanwezig.
Wanneer er uit de drijfmest ammoniak vervluchtigt, verliest deze drijfmest waardevolle stikstof (N). De boer wil deze stikstof graag bij het geteelde gewas hebben. Natuurbeschermingsorganisaties zien deze stikstof liever niet te veel in beschermde natuurgebieden (stikstofdepositie). Er is dus veel aan gelegen om deze stikstof juist niet te laten vervluchtigen.
Nitraat (NO3) is een andere vorm van stikstof die in (aangezuurde) drijfmest voorkomen kan. Nitraat kan direct als stikstofbron door een plant – het geteelde gewas – worden gebruikt, maar overtollig nitraat kan niet worden opgenomen en spoelt gemakkelijk uit met het aanwezige grondwater.
Hoe zorgt Slurry+ ervoor dat er geen stikstof verloren gaat door emissie of uitspoeling?
De in Slurry+ aanwezige micro-organismen leggen de stikstof uit ammoniak en nitraat vast in de vorm van aminozuren en eiwitten: organisch gebonden stikstof. Dat wil zeggen; de in Slurry+ aanwezige micro-organismen gebruiken ammoniak en nitraat voor de productie van aminozuren die ze nodig hebben voor hun groei en stofwisseling, waarbij er microbiële eiwitten worden gevormd. Het aantal cellen van deze micro-organismen (biomassa) neemt toe in de behandelde drijfmest en naarmate het aantal van deze cellen toeneemt, zal er dus ook meer ammoniak ‘vastgelegd’ worden. Wanneer de behandelde drijfmest vervolgens toegepast wordt als bemesting, zal deze biomassa – nu met stikstof vastgelegd in de vorm van aminozuren en eiwitten – als goed voedsel dienen voor het bodemleven en vervolgens het gewas op het bemeste perceel.
Ook zorgen de in Slurry+ aanwezige micro-organismen ervoor dat er organische zuren worden geproduceerd. Deze organische zuren zorgen ervoor dat de zuurgraad van een behandelde drijfmest daalt, waardoor de ammoniakale-stikstof welke nog aanwezig blijft in de behandelde drijfmest vooral voorkomt in de ammonium-vorm. Dit ammonium vervluchtigd niet en blijft in oplossing aanwezig in de drijfmest, waardoor ook deze stikstof behouden blijft om als voeding te dienen voor het geteelde gewas.
Synergetisch effect
We hebben de werking van Slurry+ nu uitgelegd als drievoudig, maar als u goed heeft gelezen, ziet u dat enkele werkingen elkaar overlappen en dat verschillende micro-organismen in Slurry+ meerdere ‘taken’ hebben en hun werkingen elkaar op een positieve manier kunnen stimuleren. Dit wordt door Agri-King de ‘synergetische werking’ genoemd. Vanuit deze denkwijze kan Slurry+ beter beschreven worden als een drijfmestverbeteraar met een synergetische werking en een drievoudig resultaat:
- Korstvorming wordt opgelost én voorkomen in een met Slurry+ behandelde drijfmest
- Schuimvorming wordt tegengegaan én voorkomen in een met Slurry+ behandelde drijfmest
- Kostbare stikstof en andere nutriënten blijven beter behouden in een met Slurry+ behandelde drijfmest
De enzymen en levensvatbare micro-organismen in Slurry+ werken samen om deze resultaten te bewerkstelligen.