• Hoogwaardige en innovatieve producten
  • Langere levensduur

Het is ZO simpel

Het is zo simpel, aldus Co de Haan. Aan de keukentafel vertelt hij enthousiast over de beste koeien van de maatschap en de gevoerde producten die hem mede naar dit succes hebben geleid. Hij herhaalt het enkele keren: ‘onze koeien krijgen gras, maïs en clino’. In de periode van een aantal jaren daalde de melkproductie bij maatschap de Haan enorm. De weerstand van de koeien werd verminderd door mycotoxinen en hiermee verminderde ook de gezondheid van de koeien. Sinds die tijd krijgen de koeien iedere dag 100 gram clinoptilolite verstrekt. ‘Wij weten ook niet precies hoe het werkt, maar de problemen zijn wel voorbij’, vertelt de veehouder met een grote glimlach.

Maatschap de Haan is bekend om het melken op de Hollandse grupstal. Een grupstal is volgens de Melkmakers een ‘luilekkerland’ voor koeien stond in de Boerderij. Sinds april 2012 wordt er gemolken in een nieuwe stal. Niet zo maar een stal: dichte vloer, vaste mest scheiden van gier, genoeg vrij ruimte voor de koeien en een dikke pak stro met houten afscheiding biedt ligboxplaatsen aan. Het is wederom een schitterend gezicht!

De leeftijdsopbouw van de koppel koeien is interessant: 20 vaarzen; 25 tweedekalfskoeien; en 48 oudere. De oudere koeien kalven af op een leeftijd van 6 jaar en 10 maanden. Het jaarrond worden er ongeveer 90 koeien gemolken met een quotum van ongeveer 1,1 miljoen kilogram melk. Maatschap de Haan behoort al een aantal jaar tot de topmelkers van de provincie Groningen!

Rollend jaargemiddelden:

  • 5.05 jaar gemiddelde leeftijd
  • 11.223 kilogram melk gemiddeld
  • 4.02 procent vet gemiddeld
  • 3.52 procent eiwit gemiddeld

Co de Haan merkt op dat een koe melk door moet blijven geven en dat je als boer de melk er onder moet zien te houden, DAT IS DE KUNST. Maatschap de Haan is enthousiast over de producten van Micro Nutritions BV, men neemt al 10 jaar Clino af met veel enthousiasme en resultaat. Ook wordt Silo-king sinds 6 jaren trouw ingezet. Silo-King is een inkuilmiddel wat zich naast goed conserveren ook richt op voerefficiëntie. Maatschap de Haan behaalt een voerefficiëntie van maarliefst 1,65‘Boeren zijn eigenwijs, maar sommigen zien het wel!’

Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0